BioTechnoInnowacje

Kliknij tutaj by przejść na stronę wydarzenia

Zapraszamy również na część naszego wydarzenia odbywającą się w Sieci! W opisie każdego wydarzenia znajdziecie bezpośredni link pozwalający na wzięcie w nim udziału.

Wszystkie linki do wykładów, warsztatów itp. zostaną uruchomione 30 minut przed ich rozpoczęciem.

Kliknij tutaj by przejść do części wydarzenia prowadzonej offline

16:00 – 16:30 Wykład online – „Od komórki do kotleta” – dr inż. Małgorzata Zakłos-Szyda

Inżynieria tkankowa i hodowla komórkowa umożliwiają wyhodowanie w warunkach in vitro tkanek przyczyniających się do zregenerowania uszkodzonych narządów i przywrócenia im utraconych funkcji. Jednakże ostatnio coraz częściej poszukuje się rozwiązań umożliwiających wytwarzanie tkanek, które mogą zostać wykorzystane dalej jako pożywienie. Dla przykładu, dzięki hodowli komórkowej można uzyskać w warunkach in vitro mięso hodowlane typu „Cultured meat”. A przepis? Weź wybrane mioblasty, namnóż je na nośniku, a po uzyskaniu struktury włókien mięśniowych poddaj wybranej przez siebie obróbce. Tylko pamiętaj o adipocytach!

Link do wydarzenia: https://aula1-tulelc.clickmeeting.com/biotechnoinnowacje

 

16:00 – 17:00 Wykład online  „Hydrokoloidy na talerzu – dodatki  naturalne do żywności, czy „to sama chemia”? dr hab. inż. Justyna Rosicka –Kaczmarek, prof. uczelni, dr inż. Karolina Miśkiewicz

W wielu produktach spożywczych w deklarowanym na etykiecie składzie znajdujemy obecność różnego rodzaju dodatków, spełniających rolę zarówno czynników teksturotwórczych, jak i decydujących o ich wartości odżywczej. Większość z tych dodatków należy do grupy hydrokoloidów. W związku z tym nasuwa się pytanie, czym są te hydrokoloidy i czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.

Link do wydarzenia: https://edu.p.lodz.pl/blocks/mrbs/web/view.php?entry_id=40388

 

16:30 – 16:50 Wykład online – „Tajemnice biotechnologii w kosmosie” – Jakub Filipek SKNB „Ferment”

Gdy słyszymy słowo „biotechnologia” nasze myśli często uciekają do współczesnych osiągnięć inżynierii genetycznej – uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych, klonowania i szczepionek na miarę XXI wieku. Są to niesamowite osiągnięcia, ale w rzeczywistości biotechnologia towarzyszy ludzkości od czasów antycznych, począwszy od metod produkcji napojów fermentowanych i żywności o przedłużonym czasie przydatności do spożycia. Trudno wyobrazić sobie rozwój ludzkości bez biotechnologii, zatem jakby mogła wyglądać przyszłość tej dziedziny nauki, gdy zabierzemy ją ze sobą w kosmos?

Link do wydarzenia: https://aula1-tulelc.clickmeeting.com/biotechnoinnowacje

 

16:50 – 17:10 Wykład online – „Obcy pasażer niesporczak” -Karolina Murawska SKN „Biomass”

Pośród organizmów żywych można spotkać prawdziwych „twardzieli”, którzy potrafią przetrwać w ekstremalnie trudnych warunkach środowiska, takich jak m.in. skrajne wartości temperatury, ciśnienia czy pH. Czy kosmos to miejsce, w którym można przeżyć? Podczas wykładu dowiesz się wszystkiego o organizmach ekstremofilnych, w tym niesporczakach – mikroskopijnej wielkości zwierzętach, które potrafią przeżyć w przestrzeni kosmicznej. Usłyszysz o misji tych malutkich, niezłomnych astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Link do wydarzenia: https://aula1-tulelc.clickmeeting.com/biotechnoinnowacje

 

17:00 – 17:30 Wykład online „Akrylamid w żywności- czy należy go unikać?”- dr inż. Karolina Miśkiewicz,  dr hab. inż. Justyna Rosicka- Kaczmarek, prof. uczelni

W ramach wykładu zostanie przedstawiona charakterystyka akrylamidu. Ponadto omówione będą czynniki sprzyjające powstawaniu tego związku w żywności. Zaprezentowane zostaną również grupy produktów spożywczych, w których akrylamid występuje w największych ilościach, a także metody dzięki którym możemy obniżyć jego zawartość w żywności.

Link do wydarzenia: https://edu.p.lodz.pl/blocks/mrbs/web/view.php?entry_id=40387

 

17:10 – 17:30 Warsztaty online – „Kosmiczny pył – czy znajdziemy tam życie?”-Jakub Filipek, Agnieszka Michalak, Maciej Nielipiński SKNB „Ferment”

Wieści o odnalezieniu inteligentnego życia w kosmosie byłyby bezprecedensowe i ekscytujące. Na ten moment jednak mamy większe szanse na odnalezienie w kosmosie mikroorganizmów, na przykład w próbkach gleby pobranych z Marsa. W trakcie warsztatów zostanie zaprezentowane, w jaki sposób można izolować mikroorganizmy z gleby.

Link do wydarzenia: https://aula1-tulelc.clickmeeting.com/biotechnoinnowacje

 

17:30 – 17:50 Wykład online – „Rośliny w kosmosie – czy to możliwe?”-Agnieszka Michalak  SKNB „Ferment”

Jeśli w przyszłości będziemy próbowali zasiedlić inne planety, prawdopodobnie będziemy chcieli zabrać tam ze sobą rośliny. Aby to było możliwe, trzeba najpierw sprawdzić, czy da się uprawiać rośliny poza naszą planetą i czy można w tym celu wykorzystać na przykład marsjańską ziemię. Odpowiedzi na te pytania poznacie podczas wykładu

Link do wydarzenia: https://aula1-tulelc.clickmeeting.com/biotechnoinnowacje

 

17:50 – 18:10 Wykład online– „Mikro-kosmos -mikrograwitacja i jej wpływ na mikroorganizmy” – Adam  Drożdżyński, Julia Fastyn SKN „Biomass”

Mikrograwitacja to znaczne zredukowanie lub wyeliminowanie przyspieszenia grawitacyjnego, podczas gdy siła grawitacyjna nadal istnieje. W takich warunkach mikroorganizmy mogą mutować w ekspresowym tempie. Naukowcy z Uniwersytetu w Houston udowodnili, że działanie mikrograwitacji skutkuje 3-krotnym zwiększeniem szybkości wzrostu komórek bakterii Escherichia coli. Nawet po przeniesieniu tych bakterii do normalnych warunków zachowywały one swój ekspresowy wzrost. Potwierdzono zatem, że niektóre zmiany wywołane wpływem mikrograwitacji mogą być trwałe. Czy jest to zagrożenie, a może szansa dla przyszłości? Zapraszamy do zgłębienia tematu wraz z nami!

Link do wydarzenia: https://aula1-tulelc.clickmeeting.com/biotechnoinnowacje

 

18:00 – 19:00 Spotkanie online „Innowacyjny Student” – dr inż. Urszula Dziekońska-Kubczak

i Studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

Zapoznaj się z nowoczesną techniką nauczania jaką jest PBL (Problem Based Learning) i zobacz jakie innowacyjne pomysły mają Studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Podczas spotkania przedstawią wyniki swoich projektów zrealizowanych podczas zajęć PBL.

Projekt „Skórka pomarańczy – alternatywne źródło energii?”:  Anna Chruściany, Luiza Motyl, Katarzyna Pińkowska, Martyna Wielkopolan

Kraje Ameryki Południowej, które przodują w produkcji soków pomarańczowych (Brazylia, Argentyna), produkują ogromną ilość odpadów w postaci skórek pomarańczy. Skórki te bogate są w limonen, który jest inhibitorem fermentacji alkoholowej, ale jednocześnie jako cenny składnik wykorzystywany jest w innych przemysłach (np. kosmetycznym, medycznym czy spożywczym). Usunięcie limonenu ze skórek pomarańczy, umożliwiłoby efektywną produkcję bioetanolu z tego surowca. Może on być używany jako alternatywne źródło energii w ubogich krajach Ameryki Południowej.

Projekt „Pestki – uciążliwy odpad czy surowiec z potencjałem?”:   Lidia Jaśniewska, Aleksandra Stasiak, Dominika Stępień, Natalia Wachowiec

Celem projektu było znalezienie rozwiązania, które pozwoli na zagospodarowanie pestek pochodzących z przemysłu spożywczego, a także podniesienie świadomości społeczeństwa w temacie wykorzystania pestek owoców. Główną uwagę skupiono na pestkach wiśni jako wszechstronnym materiale do wykorzystania w szerokiej gamie zastosowań.

Projekt „Reakcja PCR dla genu glpR”: Dominika Kraszewska,  Karolina Olesz, Aleksandra Barańska

Biolog molekularny zajmujący się genem glpR w bakterii Komagateibacter xylinus E25 przeprowadził reakcję amplifikacji tego genu, a następnie ocenił ten etap wykorzystując elektroforezę. Otrzymane przez niego wyniki nie były satysfakcjonujące, gdyż zaobserwował na żelu kilka prążków. Zadaniem Studentów realizujących proejkt była taka optymalizacja warunków procesu, aby w wyniku reakcji PCR powstał jedynie jeden produkt – gen glpR, który mógłby być wykorzystany do etapów klonowania.

Projekt „’Appleather’ (wegańska skóra)”:  Maja Czarnecka, Julia Dzierżanowska, Jakub Jędrasik, Erfan Tabandeh

Autorzy projektu przygotowali film, w którym omówione zostanie wytwarzanie bio-skóry ‘Appleather’ na bazie celulozy bakteryjnej i proszku jabłkowego. Film wprowadza do tematu wegańskiej bio-skóry oraz różnych materiałów, z których można ją pozyskać. Przedstawia też informacje dotyczącego negatywnego wpływu na środowisko naturalnej skóry zwierzęcej oraz opartej na plastiku skóry sztucznej. Zawiera także informacje dotyczące celulozy bakteryjnej oraz SCOBY – kultury mikroorganizmów, która tą celulozę wytwarza. Film przedstawia ponadto prototyp produktu przygotowany z otrzymanego materiału i pokazuje 'Appleather’ jako potencjalne źródło pozyskiwania wytrzymałego materiału podczas podboju kosmosu.

Film przygotowano w języku angielsku z napisami w języku polskim.

Link do wydarzenia na Microsoft Teams: https://tinyurl.com/68a7ay8b

 

18:10 – 18:30 Warsztaty online –„Nowoczesna żywność wysokobiałkowa dla astronauty – zobacz, jak szybko powstaje!” – Izabela Gogól, Karol Tałan  SKN „Biomass”

Zbilansowana dieta jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak szybko i tanio dostarczyć pełnowartościowy posiłek osobom przebywającym na stacji kosmicznej? Przybywamy zatem z odpowiedzią! Owady może nie są ulubionym przysmakiem w naszym kraju, ale w kosmosie mogą być najlepszym rozwiązaniem tego problemu. Podczas warsztatu pokażemy w jaki sposób można hodować owady jadalne oraz jak je przygotować przed spożyciem. Szykujcie się na smakowitą dawkę wiedzy!

Link do wydarzenia: https://aula1-tulelc.clickmeeting.com/biotechnoinnowacje

 

18:30 – 18:40 Warsztaty online -„Pielęgnacja skóry skrojona na miarę – indywidualne podejście do konsumenta” – dr inż. Agnieszka Krajewska

W filmie zaprezentowane zostanie indywidualne podejście do konsumenta przy wyborze odpowiednich i dedykowanych danemu typowi cery produktów pielęgnacyjnych. Pokazany zostanie sposób dokonania oceny stanu zdrowia skóry z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń, które można podłączyć do własnego komputera. Na podstawie oceny jakości skóry możliwe będzie dobranie odpowiednich kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry indywidualnego konsumenta.

Link do wydarzenia: https://tinyurl.com/n2tbpbm8

 

18:30 – 19:00 Wykład online z elementami pokazu „Innowacyjne metody konserwacji żywności” – dr Iwona Majak

Wykład dla osób ciekawych, jak możemy przedłużyć trwałość produktów spożywczych. Konserwanty chronią nas przed zatruciami pokarmowymi, ale wiele osób obawia się ich wpływu na zdrowie. Opowiemy o nowych wynalazkach, trendach i możliwościach, które mogą je zastąpić, a także zaprosimy na krótką wycieczkę do laboratorium.

Link do wydarzenia na Microsoft Teams: https://tinyurl.com/u3dvy5pr

 

18:40 – 18:50 Warsztaty online –„Naturalny „look”, czyli jak powstaje naturalny cień do powiek”- dr Ewa Maciejczyk

W filmie zaprezentowany zostanie sposób wytwarzania cienia do powiek, zawierającego w swym składzie surowce pochodzenia naturalnego oraz pigmenty mineralne. Pokazane zostaną kolejne etapy powstawania tego produktu, który wpisuje się w aktualny trend naturalności na rynku kosmetyków do makijażu.

Link do wydarzenia na Microsoft Teams: https://tinyurl.com/azbwj66c

 

19:00 – 20:00 Debata oxfordzka online „Terapia genowa jest nadzieją na wyleczenie wielu chorób ludzkich” – dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof.  uczelni

Rzymski filozof Seneka powiedział: „Nie otrzymujemy krótkiego życia, lecz je takim czynimy. Nie brakuje nam czasu, lecz trwonimy go”. Możemy być pewni, że przyszła dekada przyniesie wiele innowacji, a nauka będzie przedłużać i poprawiać nasze życie i zdrowie. Zbawieniem dla wielu osób może być terapia genowa. Zastanów się czy zgadzasz się z powyższymi stwierdzeniami, jakie argumenty przemawiają za a jakie przeciw.

 

UWAGA! REJESTRACJA na debatę online prowadzona jest do 8.10.2021, g. 20:00 na stronie: https://forms.gle/cnFJJgSB9jZQb9RC8

Link do wydarzenia na Microsoft Teams: https://tinyurl.com/zcwu3sws

 

19:00 – 19:30 Wykład online – “Czy biopaliwa to energia przyszłości” dr hab. inż. Sebastian Borowski, prof.  uczelni

Globalne zużycie energii, powstającej głównie z paliw kopalnych, nadal rośnie, a dostępne zasoby planety są bliskie wyczerpania. Spalanie paliw kopalnych jest również główną przyczyną zwiększonego zanieczyszczenia atmosfery oraz przyczynia się w głównej mierze do powstawania smogu. Na wykładzie dowiesz się czym są biopaliwa oraz biomasa, w jaki sposób można wytwarzać energię z odpadów i biomasy, jak wyglądają proste instalacje do produkcji energii z biomasy oraz gdzie głównie wykorzystywane są paliwa uzyskane z odpadów i biomasy.

Link do wydarzenia: https://tinyurl.com/xxthsdz6

 

19:00 – 20:00 Warsztaty online „Dieta dla kosmonauty”- dr Iwona Majak i SKNCh   „Kollaps”

Wraz z członkami Koła Naukowego Kollaps nauczymy się, jak przygotować dietę dla osoby mieszkającej na stacji kosmicznej. Zobaczymy, jak przygotować pożywienie na długą podróż w kosmos. Na koniec zastanowimy się, jak podróże w kosmos zmieniają to, co jemy na Ziemi.

Link do wydarzenia na Microsoft Teams: https://tinyurl.com/3pjavd29 

 

19:30 – 20:00 Warsztaty online “Czy biopaliwa to energia przyszłości” dr Jarosław Domański,  mgr inż. Weronika Cieciura-Włoch

Wśród wielu możliwych następców paliw kopalnych wodór (H2) jest uznawany za dobrą alternatywę. Dzięki przeprowadzonym do tej pory badaniom odkryto, że właściwości wodoru pozwalają na wykorzystywanie go jako paliwa do silników spalinowych oraz zastosowanie w ogniwach paliwowych w celu wyprodukowania energii elektrycznej. Wodór jest paliwem proekologicznym, ponieważ głównym produktem jego spalania jest para wodna, więc do atmosfery nie są emitowane niebezpieczne związki.

W ramach Nocy Innowacji przedstawimy wytwarzanie wodoru z resztek owocowo-warzywnych powstających w naszych kuchniach oraz z odpadów zielonych takich jak trawa z ogródka. Pokażemy, co dzieje się z odpadkami po trafieniu do biogazowni od obróbki do powstania gazu.

Link do wydarzenia na Microsoft Teams: https://tinyurl.com/dz2kyysp

 

ORGANIZATOR:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej

Logo organizatora
  • REJESTRACJA:
    Niewymagana
  • LINK: Noc Innowacji na BiNoŻ PŁ
  • WSTĘP:
    Bezpłatny
  • LOKALIZACJA:
    W Internecie
  • DATA:
    9.10.2021
  • GODZINA:
    16:00 - 20:00
  • PRZESTRZEŃ:
    Online
  • WIEK:
    Wszyscy
  • MIEJSCE:
    ClickMeeting
    Microsoft Teams
    Wirtualny Kampus PŁ
  • JĘZYK:
    Polski